Introductie op afstudeerdossier journalistiek

Beste bezoeker,

Graag wil ik beginnen met een korte inleiding om open kaart te spelen over mijn gedachtegang rond het journalistieke speelveld als de mijne.

Unique Selling Point
Mijn unique selling point is dat ik een breed palet aan journalistieke vaardigheden heb opgedaan. Mijn zeer brede activiteiten tijdens mijn opleiding journalistiek hebben ervoor gezorgd dat ik mijzelf inmiddels camerajournalist, interviewer, presentator en blogger kan noemen. In de toekomst wil ik mij meer gaan bezighouden met de combinatie van blogs met video-items. Dit combineert mijn schrijfkunsten met mijn ervaring op televisie-gebied.  Ik heb het voordeel dat ik ervaring heb met beide media.

Huishoudelijke mededelingen
Deze journalistieke weblog/portfolio is een onderdeel van mijn persoonlijke website. Via het menu bovenaan kun je door de andere onderdelen van mijn website bladeren. Ik heb de competenties van de opleiding ook op mijn website gezet, voor het gemak.

Nieuwsgierig
De redenen waarom ik journalistiek heb gekozen staan nog steeds recht overeind. Een van de grootste redenen voor mij om journalistiek te gaan studeren was en is dat ik een ontzettend nieuwsgierig persoon ben; ik wil altijd álles weten. Als ik iemand spreek dan kan ik altijd wel iets vinden waarover ik door wil vragen, welk beroep of welke hobby iemand ook uitoefent. Er is eigenlijk altijd iets interessants te ontdekken!

Het is de combinatie van nieuwsgierigheid, interesse voor wat er speelt in de wereld en een liefde voor het schrijven die mij naar de opleiding voor journalisten in Utrecht hebben gedreven. En het zijn diezelfde interesses die het vak journalistiek aantrekkelijk maken.

Passie voor schrijven
Sinds mijn middelbare school schrijf ik veel gedichten en korte verhalen. Naast mijn journalistieke ambities ga ik mij richten op een carrière in de wereld van de poëzie, maar ik wil natuurlijk eerst mijn HBO Journalistiek afronden. (Het wordt ook wel eens tijd! 😉 )

In de toekomst wil ik mij gaan richten op poezië over actuele onderwerpen, net als het schrijven van columns, andere korte (opiniërende) stukken en interviews.

Ervaring
Zo heb ik bijvoorbeeld tijdens de televisieredactie van de opleiding en mijn stage bij RTV Utrecht veel ervaring opgedaan met het maken van video-items. Ik heb hier op een intensieve manier meegemaakt hoe het is om als camerajournalist alleen items te schieten en alles eromheen. Ik heb tijdens mijn stage meerdere items als camjo geschoten en daar goede feedback op gekregen.

Daarnaast heb ik mij geïnteresseerd in blogs. Ik houd een weblog bij over mijn creatieve schrijfsels en aanverwante activiteiten, genaamd De mond gaat nooit dichter. Daarnaast heb ik voor schrijfvereniging Taalpodium hun gehele website vernieuwd. Hierbij heb ik vanaf nul een WordPress weblog opgezet, waarbij ik zowel de technische als de inhoudelijke ins en outs heb verzorgd.

Tussen mijn studie door heb ik de afgelopen jaren verschillende andere activiteiten ondernomen en banen gehad. Zo heb ik gewerkt als communicatiemedewerker bij een softwarebedrijf in Naarden en ben ik actief betrokken geweest bij de medezeggenschap (o.a. bestuursfuncties bij zowel de opleidings- als de faculteitscommissie). Bovendien heb ik allerlei activiteiten georganiseerd voor buitenlandse studenten, als lid van de cultuurcommissie van ESN Utrecht.

Rest mij slechts het wensen van een prettige leestocht langs mijn woorden.

Met vriendelijke groet,

Guido van Spellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *