Stage 2, RTV Utrecht: Uitstalverbod

Tijdens mijn tweede stage bij RTV Utrecht heb ik bijna elke werkdag items gemaakt of beelden geschoten. Zo filmde ik vaak de rubriek Klag van de Dag (klag is klacht in het Utrechtse dialect) en monteerde deze nog vaker. (Ook ben ik als je goed oplet meermaals te zien in de introductie.)

Nieuwsitems maakte ik als camjo (camerajournalist). Dat wil zeggen dat ik alleen op pad ging om het item op te nemen en het materiaal monteerde op de redactie. Het item dat op televisie te zien was (in het programma U Vandaag Kort) is dus van begin tot eind door mij gemaakt. De presentatietekst is vaak wel door de presentratice aangepast naar haar eigen stijl. Het idee voor het item kwam uit de redactievergadering, of van mijzelf.

Onderstaand item gaat over het uitstalverbod dat de gemeente Utrecht winkeliers op had gelegd. Beter gezegd: de wet was er al, maar de gemeente kondigde aan strenger te gaan controleren. Winkeliers vonden het niet eerlijk dat zij niet meer mochten uitstallen, vooral omdat de horeca nog wel haar terrassen verderop op dezelfde stoep mogen zetten.

Het item had wellicht een commentaar uit de horecahoek kunnen gebruiken. De opzet van de items op de nieuwsredactie is echter om de focus te leggen op een hoofdpersoon, waaraan het verhaal wordt opgehangen. Daarbij kan bijvoorbeeld, zoals ook gebeurt in onderstaand item, een wethouder voor een tegengeluid zorgen. Het aantal bijpersonen moet echter beperkt blijven, ook gezien de lengte van de items, die tussen de een en twee minuten ligt.

Het interviewen van een wethouder is alleen met een camera een uitdaging. Je doet alle techniek, dus is het concentreren op het interview lastiger. Het was bemoedigend dat het gelukt was om een goede quote van hem te filmen. Daarnaast was het prettig dat de medewerkster van Betsies kookwinkel ruim de tijd had, zodat ik rust had om alles daar goed op te nemen.

Tijdens mijn stage merkte ik dat het steeds makkelijker ging om alle techniek goed te krijgen, waardoor er meer ruimte ontstond voor betere shots en om mij te concentreren op de inhoud. Het maken van dit item is een goed voorbeeld van de sprong vooruit die ik tijdens de stage heb gemaakt.

About Guido van Spellen

Dichter, schrijver, journalist.
This entry was posted in Afstudeerdossier, Stage 2: RTV Utrecht and tagged RTV Utrecht, TV, Video. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *