Visie: Camjo is een goed alternatief voor het camerateam

Als toetsing van je journalistieke vaardigheden schrijf je als student journalistiek als slotstuk van de opleiding een visie. In deze visie verdedig je jouw kijk op een deel van de (toekomst van de) journalistiek.  In het artikel heb ik mij toegespitst op de televisiejournalistiek, die ik tijdens mijn mediumredactie TV en mijn stage bij RTV Utrecht actief heb bedreven.

De discussie over het inzetten van camerajournalisten (camjo’s) versus cameraploegen leeft al jaren in de televisiejournalistiek. Doordat de techniek niet stilstaat, televisiebedrijven en -omroepen moeten bezuinigen en journalisten steeds beter alleen goede items leren te maken komt bij steeds meer (vooral regionale) omroepen het inzetten van camjo’s in beeld. RTV Utrecht werkt al jaren alleen nog met camerajournalisten en met succes. Toch zijn er ook kritische geluiden te horen.

Mijn stelling is dat de camerajournalist (journalist die alleen op pad gaat) een goed alternatief is op het inzetten van cameraploegen. In dit artikel doe ik uit de doeken waarom ik deze mening heb en waarom vele toonaangevende mensen uit de journalistieke televisiepraktijk deze mening hebben. Uiteraard komen ook de tegenargumenten en critici van de camjo aan bod.

“Camjo staat voor camerajournalist en betekent kort gezegd dat de journalist het gehele item van begin tot eind alleen maakt. Hij filmt, is verantwoordelijk voor het geluid, neemt de interviews af en monteert het item op de redactie. Camjo is in opkomst bij de regionale omroepen, maar ook steeds meer bij landelijke journalistiek en op internet.”

Lees of download mijn visie in PDF-formaat.

About Guido van Spellen

Dichter, schrijver, journalist.
This entry was posted in Afstudeerdossier, Visie and tagged camjo, RTV Utrecht, televisie, visie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *